Dag 50 – Het is volbracht!

Lezen: Johannes 19 vers 28-37

Kernvers:  “Nadat Jezus ervan gedronken had, zei Hij; “Het is volbracht!” Hij boog Zijn hoofd en gaf de geest.”

Jezus’ opdracht is het volbrengen van de taak die Zijn Vader Hem heeft opgedragen. We lezen dat bijvoorbeeld in Jh 17,4 “Ik heb op aarde Uw grootheid getoond door het werk te volbrengen dat U aan Mij opgedragen hebt.” Het is Zijn wil om de wil van Zijn Vader te doen, ookal zou dat Zijn dood betekenen. Deze afhankelijkheid moeten we zien als wederzijdse liefde tussen Vader en Zoon. De Vader en de Zoon zijn één en hebben een harmonieuze intieme band.

Dat Jezus slechts de wil van de Vader doet, wordt reeds in het Oude Testament voorspeld. Ook de soldaten die loten om Jezus’ onderkleed (vs 24), Jezus’ klacht dat Hij dorst heeft (vs 28) en het niet breken van Zijn benen na het overlijden, maar het doorsteken van Zijn zij (vs 33 en 34) zijn allemaal gebeurtenissen die Johannes aan de hand van het Oude Testament beschrijft.”(…) zo ging in vervulling wat de Schrift zegt.”

Dat bewijst enerzijds dat niets is gebeurd, wat niet moest gebeuren. En anderzijds dat alles gebeurde, wat ook gebeuren moest. In dat licht moet wij Jezus ’uitroep “Het is volbracht!” begrijpen.

Want na al deze gebeurtenissen komt het tot de ontknoping; Jezus’ lijdensweg komt tot een einde. Hij weet dat hij dat dit laatste moment de wil van Zijn Vader heeft vervuld. Met een allesomvattend woord (tetelestai) beëindigd Jezus zijn levensopdracht. De uitroep is een duidelijk teken dat Jezus’ dood nadert, maar het betekent bovendien het hoogtepunt van Gods Heilsplan.

Het is een eindrapportage naar Zijn Vader in de Hemel: Voltooid!  Of een krachtige uiting van voldoening dat Jezus’ de wil van Zijn Vader volledig vervuld had.

 Jezus’ hoofd knakt niet van uitputting, maar Hij buigt Zijn hoofd. Tot op het laatste moment heeft Jezus nog zelf de controle. Het leven ontglipt Hem niet, maar Hij geeft het over aan de Vader. Hij blijft heer en meester over het leven.

Veelzeggend is een Duits commentaar; “Und er ging heim.” Dit alles uit liefde en gehoorzaamheid aan Zijn Vader en ter redding van ons.

Om over na te denken:
Welke concrete consequenties heeft Jezus’ sterven voor uw leven?
-Welk effect heeft Jezus’ sterven op uw eigen geestelijk leven (uw momenten met God)?

Gebedspunten:
Wat is uw antwoord in gebed op Jezus’ sterven?
– Bidt voor uw niet christelijke familieleden, vrienden of buren.

Lied:

Het is volbracht,

Het Lam van God alleen

is tot in eeuwigheid ons loflied waard.

In Jezus’ naam, bekleed met Zijn gezag

zal Zijn gemeente heersen hier op aard’

(Opw. liederen 260)

(SZ)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s