Dag 27 – Blind!

Lezen Johannes 9:35-41

 

Het is een wereld van verschil wanneer mensen kunnen zien of blind zijn. Doe maar eens je ogen dicht en probeer maar eens naar de andere kant van de kamer te lopen, dat valt flink tegen!

In het Oude Testament wordt al gesproken hoe om te gaan met een blinde: ‘een blinde mag men niets in de weg leggen’ (Lev. 19:14). Meer nog: ‘vervloekt wie een blinde de verkeerde weg wijst’ (Deut. 27: 18). God wilde een samenleving waar gerechtigheid zou heersen en dus was de opdracht voor het  volk duidelijk: recht doen aan wie blind is, is Gods wil doen.

Door heel de Bijbel heen wordt het allemaal steeds helderder: geloven is zien, maar wie niet gelooft en zonde doet, is stekeblind. Wie toegeven aan afgoderij en beeldenverering: ‘Hun ogen zijn verblind, zodat zij niets zien.’ Wie hun weg gaan van zonde en onrecht: ‘Hun slechtheid maakt hen blind.’ Wie zich vastbijten in ongeloof: ‘Hun ogen zijn verblind, opdat ze met hun ogen niet zien en met hun hart niet tot inzicht komen.’
In dit Bijbelgedeelte van Johannes 9 zien we een confrontatie tussen Jezus en de Farizeeën. De Farizeeën worden hier afgeschilderd als de mensen die vanuit een grote blindheid Gods liefde in de persoon van Jezus afwijzen. Maar van mensen die zich toevertrouwen aan Gods nabijheid en redding, worden de ogen geopend. Ze gaan scherp zien. Het is het keerpunt in het levensverhaal van de blindgeborene in deze tekst. Hij werd genezen van zijn blindheid, kwam tot inzicht en bekeerden zich tot Jezus, terwijl de farizeeën onwetend bleven. Wie kijkt met de ogen van het geloof ziet scherp genoeg om Jezus te herkennen als de Heer.

Jezus zegt in Luc. 4:18: ‘De Geest van de Heer rust op mij, want hij heeft mij gezalfd… en geeft aan blinden het herstel van hun zicht,…’ Wanneer in Jezus het Koninkrijk doorbreekt, is juist dat het grote teken: blinden wordt de ogen geopend, mensen gaan zien en gaan nieuwe, andere wegen, de weg van God.

Om over na te denken:

§         Zijn jouw ogen al geopend?

§         Wat zou Jezus bedoelen met vers 41? Hoe kunnen de farizeeën nou beweren dat ze zien en toch nog in zonden blijven volgens Jezus? Hoe zit dat bij jou?

 

Gebedspunten:

§         Dank God dat Hij jouw (geestelijke) blinde ogen heeft geopend door Jezus Christus en de Heilige Geest.

§         Als je denkt dat jouw ogen nog niet geopend zijn, of dat ze nog op een kier staan, vraag God of Hij ze wil openen om zo de volle liefde van Jezus te kunnen ervaren.

 

RS

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s