Dag 56 – Heb jij mij lief?

Lezen: Johannes 21 vers 15-25

 Kernvers (vers 15): ‘Simon, zoon van Johannes, heb je mij lief, meer dan de anderen hier?’

 Jezus verscheen na zijn opstanding nog driemaal aan de discipelen. In Johannes 21 lezen we over deze derde ontmoeting. Na gezamenlijk ontbeten te hebben, vraagt Jezus aan Petrus of hij Hem meer lief heeft dan de andere aanwezigen. Petrus antwoordt bevestigend. Jezus stelt deze vraag tot driemaal toe en dan wordt Petrus bedroefd. Hij zal zich waarschijnlijk ervoor geschaamd hebben, dat hij eerder tot driemaal toe had ontkent dat hij bij Jezus hoorde. Nu vroeg Jezus of hij hem lief had. Twijfelde Jezus’ aan zijn echtheid? Petrus heeft echter Jezus niet uit liefdeloosheid verloochend, maar in een zwak moment waarin hij zijn eigen weg ging.

Soms kan een gesprek met Jezus de mens diep kan raken. Deze aanraking is ook noodzakelijk, omdat we hierdoor gereinigd worden (Jh 15,2) en opnieuw kunnen beginnen. Zo kunnen wij vrucht dragen. Dit geldt ook voor Petrus. Hoe geduldig, maar direct was Jezus in dit gesprek met Petrus. De vragen waren pijnlijk, maar Jezus stelt deze vragen nooit als iemand er niet aan toe is. Ondanks zijn eerdere grote woorden en verheffingen heeft hij net zoals de zondares in Lucas 7 Jezus’ vergeving nodig. Jezus’ genade.

Deze keer durft hij zich niet te onderscheiden van de anderen, maar antwoordt hij nederig. Hij komt deze keer niet met een eigen krachtige verklaring, maar beroept zich op het gegeven dat Jezus de mens in zijn hart ziet (vgl. Jh 2,24) “Ja Heer, u weet dat ik u lief heb.” Petrus’ hart ging werkelijk naar de Here uit!

Jezus antwoord dan; ”Weid mijn lammeren.” Jezus vergeeft Petrus en heeft hem een nieuwe opdracht. En wat voor opdracht! Het weiden van de lammeren. Dit betekent de zorg hebben (het voedsel geven aan) voor hen, die nog zwak zijn in het geloof. Jezus’ bevel is vergeving en een opdracht ineen. Hoe serieus Petrus zijn taak heeft opgevat blijkt uit 1 Pt 5,1-4.

Dan zegt Jezus: “Volg Mij” Aan het begin van Johannes zegt Jezus dat ook tegen de discipelen, maar hier in Jh 21 heeft de oproep nog meer gevolgen. De oproep van Jezus is ook bemoedigend. Het is of Jezus’ zegt: “Kijk vooruit en ga! Ik ben je voor gegaan. Wees niet bang. Ik ben de Goede Herder, volg Mij.”Als het nog niet duidelijk was, dat Petrus vergeven is, dan is het nu wel duidelijk. Wij weten inmiddels dat Petrus’ gestorven is aan een kruis en dus daadwerkelijk zijn leven voor Jezus’ heeft geven. Door zijn martelaarschap is God verheerlijkt.

Om over na te denken:

  • Wat kunnen wij leren van Petrus?
  • Wat kunnen wij leren van Jezus’ woorden en raken zij u?
  • Ware liefde uit zich nooit alleen in verklaringen. Wat doet u met de uitnodiging in vers 21-22?

Gebedspunten:

  • Vraag vergeving voor eigen zonden
  • Spreek de antwoorden van de bovengenoemde vragen in gebed uit
  • Vraag God wie u vandaag kan bemoedigen en/of vergeving kan schenken
  • Bidt voor de vervolgde christenen

Om verder te lezen:  Lucas 7, 36-50

(SZ)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s