Dag 30 – Geloof je het?

Lezen Johannes 11:1-31

 Alles in dit leven gaat een keer stuk, houdt op, of gaat dood. Op den duur verwelken bloemen, verroest   je nieuwe auto, verslijten je mooie kleren  enzovoorts.  Jammer!

En mensen die je lief hebt, overlijden. Wat kan dat een pijn doen. Wat kan het veel vragen oproepen.

Maria en Martha weten wel wie ze moeten laten halen als hun broer ernstig ziek is. Hun goede vriend Jezus natuurlijk. Maar Hij komt niet. Ten minste, niet meteen. Als Hij arriveert, is Lazarus al overleden en begraven.  Hij is vier dagen te laat!

Maria en Martha hebben het vast tegen elkaar gezegd: Waar blijft Hij nou? Was Hij er maar geweest! Dat zeggen ze ook tegen Jezus als Hij uiteindelijk aankomt: ‘Was U er maar geweest!’ 

‘Je broer zal opstaan’ zegt Jezus en dat beaamt Martha. Lazarus zal weer opstaan op de laatste dag. Dan spreekt Jezus die bekende woorden: ‘Ik ben de Opstanding en het Leven, wie in mij gelooft, zal leven. Geloof je dat?’  

Wat Martha op dat moment nog niet wist, is dat Jezus Lazarus werkelijk zou opwekken. Ze wist ook nog niet dat Jezus Zelf zou lijden, sterven en weer opstaan. Wij weten dat wel uit het vervolg van de bijbel. Jezus overwint de dood door op te staan. Hij is ‘de eerstgeborene uit de doden’ (Kol1:18), Hij is de Opstanding.

En Hij is het Leven. Tijdens zijn leven op aarde gaf Jezus leven door genezingen en opwekking van doden, zoals Lazarus. Maar, Hij geeft ook geestelijk leven. Als je in Hem gelooft , kan de dood je geen kwaad meer doen. Je zult je dood overleven, omdat Jezus het Leven in Eigen Persoon is. Hij heeft de dood overwonnen.

Dat betekent niet dat al je vragen en al je verdriet weg is. Het betekent ook niet dat de dood weg is. Maar er is Iemand, die je over de grens van de dood helpt heen te kijken.  Dan zie je de Opstanding en het Leven, dan zie je Christus.

Martha en Maria hadden vragen rond het overlijden van hun broer. Jij en ik hebben onze eigen vragen over de dood.  Jezus zegt: ‘Ik ben de Opstanding en het Leven.’

 Geloof je het?

 Om over na te denken:

  • Hoe kijk je tegen de dood aan? Wat voel je erbij?

 Gebedspunten:

  • Leg je eigen vragen en angsten rond de dood bij God neer. Hij weet wat er in je hart leeft en wat je nodig hebt. Hij wil je troosten en helpt je verder dan de dood te kijken.
  • Dank dat Jezus de dood overwonnen heeft. Dank dat Jezus wilde lijden en sterven om jou leven te kunnen geven. Wat een wonder!

 AP

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s