Dag 47 – U bent dus een koning?

Lezen: Johannes 18 vers 28-40

Over de veroordeling van Jezus is in de loop van de jaren veel te doen geweest. Hoe hebben deze dingen nu precies plaats gevonden? De vier evangelieschrijvers hebben het verhaal alle vier op hun eigen manier naverteld en de aspecten genoemd die zij belangrijk vonden. Belangrijke vragen bij het zoeken naar een compleet verhaal van deze geschiedenis zijn veelal geweest:

–         Hoe ging Jezus om met de dingen die gebeurde?

–         Wie is er nu eigenlijk schuldig aan de veroordeling van Jezus?

De laatste eeuwen wordt er veel gewezen op de rol van de Romeinen in het proces, omdat christen en joden gingen vervolgen om wat zij gedaan hadden. Natuurlijk moet de Jodenvervolging hard worden afgewezen, maar de vraag is of het terecht is dat de Romeinen in deze positie worden gebracht. Als je de eerste alinea van het stukje nog eens leest, dan zie je dat de joden zeggen dat ze niet iemand ter dood mochten brengen. Dit klopt, maar ze hadden wel het recht iemand ter dood te veroordelen. Vragen ze hier niet gewoon om Jezus om te brengen? Ook in het verdere stuk zien we dat Pilatus zich erg afzijdig probeert te houden, maar de joden flink doorzetten om Jezus veroordeeld te krijgen. We weten gelukkig dat het bovenal Gods plan was om Jezus dit te laten doormaken.

Een andere fabel is dat Jezus tijdens de veroordeling nooit iets heeft gezegd en zelf nooit praatte over wie Hij was. Dit stukje bewijst het tegenovergestelde! Jezus zegt op de woorden van Pilatus ‘U zegt dat ik koning ben’. Hiermee zegt Hij eigenlijk: ‘u noemt mij een koning, laat mij u uitleggen hoe ik het zou noemen.’ Vervolgens doet Hij dit. We kunnen concluderen dat het gaat om een koning met vrijwillige volgers, omdat de waarheid hen is toegedaan. De vraag die Pilatus hierop zegt is zo gek nog niet. Van welke waarheid kwam Jezus getuigen? In de Bergrede noemt Hij het ‘de vervulling van de wet’ of de komst van het koninkrijk van God.

Om over na te denken:

  • Schrijf eens in twee zinnen op waarom jij denkt dat Jezus naar deze wereld is gekomen. Past deze tekst bij wat Jezus in dit stukje er over zegt, of moet je wat je opgeschreven hebt bijstellen? Als je helder hebt wat de waarheid is die Jezus hier bedoelt, is de volgende vraag natuurlijk of jou die waarheid is toegedaan en er naar luistert.

Gebedspunten:

  • Leg je gedachtegangen eens aan God voor, wat merk je dat er dan in je hart leeft?
  • Bedank God dat Hij naar de wereld is gekomen om van de waarheid te getuigen.
  • Bedank God dat Hij deze verschrikkelijke dood heeft ondergaan voor ons.

Verder lezen:

De Bergrede: Matteüs 5-7

 (JP)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s