Dag 45 – Verraden!

Lezen: Johannes 18:1-11 (de gevangenneming)

Het zouden de ingrediënten van een soapserie of een spannende film kunnen zijn. De leider wordt verraden door iemand van zijn eigen groep en moet het met zijn leven bekopen. Dit is echter geen soapserie of spannende film, maar de realiteit van een gedeelte van het leven van Jezus!

Sterker nog, Jezus wist precies wat hem zou overkomen (vs. 4) en Hij koos ervoor om niet te vluchten! Op het moment dat de afdeling soldaten op hen afkomt, rent hij niet weg (wat wellicht onze eerste reactie zou kunnen zijn), maar stapt hij naar voren! Hoe zou jij reageren in zo’n situatie?

Tot drie keer toe maakt Jezus zichzelf bekend en zegt ‘Ik ben het’ (vs. 5, 6 en 8). Dit is niet zomaar een uitgesproken zin, maar een openbaring van Jezus van wie Hij werkelijk is. Het zijn dezelfde woorden waarmee God zich destijds openbaarde aan Mozes. Op de vraag van Mozes over hoe God’s naam is, krijgt hij het volgende antwoord (Ex. 3:14, NBG): Toen zeide God tot Mozes: Ik ben, die Ik ben. En Hij zeide: Aldus zult gij tot de Israëlieten zeggen: Ik ben heeft mij tot u gezonden.

Mozes moest destijds afstand nemen van de brandende bramenstruik waar God zich openbaarde, hij kon niet te dichtbij komen. Ditzelfde zien we gebeuren wanneer Jezus Zijn naam noemt ‘Ik ben het’, de soldaten deinsden achteruit en vielen op de grond.

Waarom deed Jezus dit? Waarom liet hij zich arresteren waarbij Hij wist wat er verder nog zou volgen? Het antwoord hierop lezen we in het laatste vers 11. Uit liefde voor ons kiest Hij ervoor om onze beker gevuld met onze zonden te drinken, d.w.z. deze lijdensweg in te gaan om onze straf te dragen zodat wij bij God kunnen komen. Wat een liefde!

Om over na te denken:

  • Hoe reageer jij wanneer iemand jou verraadt?
  • Wat betekent het voor jou als God zich kenbaar maakt als ‘Ik ben die ik ben’, wat doet het met je?
  • Jezus heeft bewust voor de lijdensweg gekozen uit liefde voor jou en mij!

 Gebedspunten:

  • Dank u wel dat u de lijdensweg bent gegaan, ook voor mij!
  • Wilt U mij leren om in navolging van U ook waar nodig lijden te ondergaan en er niet voor weg te lopen
  • Here Jezus, ik wil U leren kennen als de ‘Ik ben het’, wilt U Zich aan mij openbaren

 Lied (eventueel verder lezen):

  • lees de geschiedenis nog eens door over de brandende bramenstruik (Ex. 3) waarbij Mozes ook afstand moest nemen van de struik en vergelijk dit met Joh. 18:6 en Ps. 27:2. Elk detail van Jezus leven is van te voren al voorzegd in de profeten!

 (PD)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s