Dag 32 – In je nakie!

Lezen Johannes 11:55-12:11

Ik hoor u al denken: wat heeft dit Bijbelgedeelte nu te maken met naaktheid? Nou alles! Om de schande die Maria overkomt te evenaren zouden wij ongeveer in ons nakie moeten gaan staan. We lezen dat Maria de voeten van Jezus afdroogt met haar haren. Voor ons klinkt dit misschien een beetje ongebruikelijk of zelfs wat vies, maar het zegt ons verder niets. In die tijd was wat zij deed echter een schande! Als keurige Joodse vrouw zat je haar altijd netjes vast. Alleen prostituees hadden hun haren loshangen. Begrijpt u het nu? Dat wij voor eenzelfde schande in ons nakie moeten staan? Wat drijft Maria om deze schande, midden in een huis vol mensen, te ondergaan? Dit maakt zij duidelijk met de zalving. Nardusolie is afkomstig van een plant uit India en was dus veel geld waard in Israël. Maria heeft haar geld gespaard om deze olie te kunnen kopen en uit te gieten over de voeten de Jezus. Judas vindt het verspilling! Jezus niet. Hij bemoedigd de daad van Maria door het te zien als een vooruitwijzing naar zijn begrafenis. Maria heeft mogen zien dat Jezus het ultieme Pesachlam is dat haar leven beschermt, zoals het bloed van het Lam bescherming bracht in Egypte. Zij heeft ontdekt wie Jezus is en wat Zijn doel was. Hij is de beloofde Messias. Dit betekent ‘gezalfde’. Ze zalft Jezus zoals een koning in het oude Israël gezalfd werd, omdat zij Hem heeft leren kennen als de Koning van Israël en dus haar persoonlijke Koning. Dit bracht haar tot ultieme nederigheid.

Kent u ook deze Koning en durft u voor Hem in ‘uw nakie’ te gaan staan?

Om over na te denken:

  • Hoe zou u praktisch in ‘uw nakie’ kunnen gaan staan?
  • Weet u wie er in het Oude Testament nog meer werden gezalfd en wat de reden van de zalving was? Wat zou de verbinding met Jezus kunnen zijn?

Gebedspunten:

  • Dank God dat het bloed van Jezus ons leven mag beschermen, zoals de huizen van de Israëlieten beschermt werden in Egypte.
  • Dank dat Jezus zich ook aan u bekend heeft willen maken als Koning.
  • Bid dat u door de Heilige Geest in nederigheid mag leven en uw eigen leven steeds mag afleggen. En vraag vergeving voor de momenten waarop dit niet lukte.
  • Bid om de wederkomst van Jezus, waarin Hij zich compleet als Koning zal openbaren.

 Lied (eventueel verder lezen):

Gezang 460: 1 en 3 (Liedboek voor de Kerken)

 1. Loof de Koning, heel mijn wezen

   gij bestaat in zijn geduld,

  want uw leven is genezen

  en vergeven is uw schuld

  Loof de Koning, loof de Koning,

  tot gij Hem ontmoeten zult.

 3. Ja, Hij spaart ons en Hij redt ons,

   Hij kent onze broze kracht.

   Hij bewaart ons, Hij ontzet ons

   van de boze en zijn macht.

   Looft uw Heiland, looft uw Heiland,

   die het licht is in de nacht.

JvdP

Plaats een reactie