Dag 8 – Wat heeft U voor mij in de aanbieding?

  10 Jezus zei tegen haar: ‘Als u wist wat God wil geven, en wie het is die u om water vraagt, zou u hém erom vragen en dan zou hij u levend water geven.’ 15 ‘Geef mij dat water, heer,’ zei de vrouw, ‘dan zal ik geen dorst meer hebben en hoef ik ook niet meer hierheen te komen om water te putten.’

 

Lezen Johannes 4: 1-42

  

Was Jezus eerst in gesprek met een hoogopgeleid vooraanstaand Farizeeër, nu ontmoet Hij een totaal andere persoon. Dit verhaal staat vol met verassende wendingen!

 

Allereerst zien we dat de populariteit van Jezus enorm toeneemt; de groei van zijn aanhang oversteeg die van Johannes de Doper! Niets lijkt de rijzende ster van deze rabbi in de weg te staan. Maar toch kiest Hij er dan voor om naar het rustige platteland in Galilea te vertrekken. Weg van de grote stad. Weg van de mensenmassa’s.  Op weg naar Galilea trekt Hij door de provincie waar de Samaritanen wonen en Hij knoopt daar een gesprek aan met een vrouw uit deze streek. Zeer ongebruikelijk, zeker voor een Joodse rabbi. Dat vindt de mevrouw zelf ook. En gaande het gesprek met deze rabbi, valt zij van de ene in de andere verbazing.

 

Nadat de gebruikelijke omgangscodes van die tijd doorbroken zijn, leidt een eenvoudige vraag naar een primaire levensbehoefte tot een diepgaand gesprek. Een gesprek waardoor de vrouw overtuigd raakt dat Jezus een profeet moet zijn. En misschien ook wel de lang verwachtte Messias. Maar het duurt even voordat het zo ver is. Want de vrouw lijkt in eerste instantie niet echt te begrijpen wie Jezus is en vooral wat Hij haar wil geven. Ze hoort Hem spreken over water. Levend water nog wel. Ze lijkt datgene wat Jezus wil geven alleen te willen consumeren voor haar eigen gemak en comfort.  “Wat deze rabbi in huis heeft is bijzonder, hier moet ik gebruik van maken!”

 

Gelukkig lijkt ze verderop in het gesprek beter te begrijpen met wie ze te maken heeft. En door haar getuigenis én het onderwijs van Jezus zelf komen er nog veel meer Samaritanen tot geloof.

Je kunt veel van Jezus vinden, maar Hij was verassend anders dan veel tijdgenoten van Hem. Dit ongewone gesprek zet ons aan het denken. Weten wij wel met wie we te maken hebben als we horen van Jezus? Begrijpen wij wel goed wat Hij ons wil en kan geven? Onze reactie op zijn universele vragen leggen bloot of wij (lijken te) begrijpen wie Hij werkelijk is.

Om over na te denken:

  •  Zijn er redenen voor ons om te denken dat Jezus niet met ons in gesprek wil gaan?
  • Als we horen van Jezus, zijn we dan geïnteresseerd in Zijn persoon of naar wat Hij in de aanbieding heeft?

 Gebedspunten:

  •  Dank God voor zijn grensverleggende liefde.
  • Belijd  dat je misschien meer gericht bent op de zegeningen dan op Zijn persoon.

JT

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s