Dag 55 – Herinnering: Gij zult vissen, maar wel op mijn manier!

Lezen: Johannes 21:1-14

Je zou kunnen denken na de mooie woorden van hoofdstuk 20 dat een mooi einde van het evangelie gekomen is. Maar, Johannes sluit zijn boek af met hoofdstuk 21. Laten we kijken waarom hij dit gedaan heeft.

Een aantal discipelen zijn bij elkaar, ze hebben verschillende keren Jezus verschijning mogen aanschouwen, maar nu hij daar aan de oever staat terwijl de dag aanbreekt en naar hen roept herkennen ze Jezus niet. Misschien was het nog te donker en schemerig of hing er ochtendmist (wat waarschijnlijk was aan de rand van het Meer) en konden ze Jezus niet goed onderscheiden. Wat ook mogelijk is, is dat Jezus ook niet gelijk herkend wilde worden en hen daarvoor de ogen sloot. Hoe het ook zij, deze ervaren vissers gehoorzamen de stem van de, voor hen nu nog, vreemde aan de kant die hen zegt de netten stuurboord uit te gooien en dat het dan wel zal lukken om eten bij elkaar te krijgen waarom Jezus zojuist gevraagd had. Zodra ze de vis gevangen hebben wordt het ‘de leerling van wie Jezus hield’, Johannes, duidelijk dat het Jezus is. Het lijkt erop dat Jezus hen iets in herinnering wil brengen.

Doet dit verhaal je ook niet denken aan iets wat Jezus eerder gedaan heeft? In Lukas 5:1-11 vind je het verhaal van de wonderbare visvangst. Hier gebeurt een wonder dat zich lijkt te herhalen. De boodschap van Jezus aan Petrus toen was ‘Wees niet bang, voortaan zul je mensen vangen.’ Waarop de andere discipelen die daarbij waren en Petrus alles achterlieten en Jezus volgden. Zou Jezus hen nu weer willen herinneren aan het feit dat Hij hen geroepen had om Hem te volgen in het vangen van mensen?! Wilde Hij de angst die de discipelen hadden gevoeld ten tijde van Jezus lijden en sterven wegnemen en hen voorbereiden op hun taak? Jezus zei toen tegen Petrus ‘Wees niet bang’ en in de vorige verschijning aan de discipelen zei Jezus ‘Ik wens jullie vrede! Zoals de Vader mij heeft uitgezonden, zo zend ik jullie uit.’ Jezus wil hen zegenen lijkt wel, wil hen laten zien ‘Je hoeft niet bang te zijn’, maar jullie hebben wel een opdracht en die vraagt om gehoorzaamheid. Ga, zoals ik gegaan ben.

Om over na te denken:

  • Wat wil Jezus deze mannen voor ogen houden? Waar vind je deze opdracht in de andere evangeliën?
  • Wat is jouw opdracht van God? Is daarin ook angst, zoals bij de discipelen?
  • Hoe kun jij gehoorzamen aan Gods opdracht voor jou?

Gebed –en dankpunten:

  • Dank God voor Zijn zegen voor jouw leven. Hij kent je en wil al je angsten wegnemen.
  • Bidt dat God je kracht geeft om jouw opdracht in deze wereld uit te voeren, dat Hij al je angst zal wegnemen om Hem te dienen.

Lied:

OVERVLOEDIG GEEF IK U

Overvloedig geef Ik u;
zoals de Vader Mij zond, zo zend Ik u.
Ga en deel mijn liefde uit;
vrede zij u.

(Opw. liederen 503)

Oorspronkelijke titel: Peace be with you
Tekst & muziek: Adrian Snell. Ned. tekst: Peter van Essen.

© Kingsway’s Thankyou Music / Universal Songs.

(CvdW)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s