Dag 33 – Glorieuze binnenkomst in Jeruzalem?

Lezen Johannes 12:12-19

Jezus komt binnen in Jeruzalem. Veel mensen zien Hem als de nieuwe koning van Israel. Dit laten ze ook blijken. Ze roepen: ‘Hosanna, gezegende Hij die komt in de naam van de Heer, de koning van Israel’. Het Joodse volk wordt beheerst door de Romeinen. Zij zijn de baas in Israel. Veel mensen denken dat Jezus de nieuwe koning van Israel zal worden. Zij baseren dit op de verkondiging van Jezus. Zij begrijpen echter de boodschap verkeerd. Jezus komt niet om de koning te worden van Israel, maar om de Koning te worden. De Koning met een hoofdletter! De Koning met eer en glorie!

De binnenkomst in Jeruzalem laat zien hoe de Joden denken. Zij halen Hem binnen met palmtakken. Palmtakken was het beeld van een overwinnaar. De overwinnaar die na een veldslag glorieus wordt verwelkomt in de stad. Als dit beeld zou kloppen, dan zou Jezus niet op een ezel de stad binnen gekomen zijn. Dan zou hij als een koning op een paard de stad zijn binnen gekomen. Trots en vol eer!

Dat is echter niet het geval. Jezus kiest er voor om op een ezel te reizen. Een ezel was een simpel vervoersmiddel wat gebruikt werd voor het vervoeren van goederen of mensen. De grote Koning voor de mensen komt de stad binnen op een simpele ezel. Hoe wonderlijk…

Veel gebeurtenissen in het Nieuwe Testament zijn vervullingen van beloftes uit het Oude Testament. Dit is in dit Bijbelgedeelte ook het geval. In Zacharia 9:9 staat:

 Juich, Sion, Jeruzalem, schreeuw het uit van vreugde!

Je koning is in aantocht,

bekleed met gerechtigheid en zege.

Nederig komt hij aanrijden op een ezel,

op een hengstveulen, het jong van een ezelin.

Jezus vervult deze belofte. Hij komt daadwerkelijk aanrijden in Jeruzalem op een ezel.

 De farizeeën balen van het succes van Jezus. Zij proberen om de invloed van Jezus zoveel mogelijk te beperken. Zij zien dat zij Gods werk niet tegen kunnen houden. Zij erkennen dat ook: ‘de hele wereld loopt achter Jezus aan’.

Om over na te denken:

  • Wat vind je van de binnenkomst van Jezus in Jeruzalem?
  • Hoe kijk jij uit naar Jezus?

Gebedspunten:

  • Bid voor de mensen die de boodschap van God nog niet begrepen hebben.
  • Bid voor een zuiver geloof.

JB

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s