Dag 53 – Ontvang de Heilige Geest.

Lezen: Johannes 20 vers 19-23

Ok, nu wordt het spannend! Staat hier nu dat mensen worden vergeven door God als ze door anderen vergeven worden? Is dat niet heel iets anders dan we gewend zijn om te denken: dat we vergeven worden als we geloven in de dood en opstanding van Jezus? Laten we dit eens nader onderzoeken. Als we vers 23 in andere vertalingen opzoeken, zoals dan zien we dat er soms gesproken wordt van zonden ‘houden’ of ‘laten houden’. Blijkbaar is het niet helemaal duidelijk dat het over iets actiefs (niet vergeven) of over iets passiefs (laten houden) gaat.

Als we kijken naar de andere evangeliën dan komen we erachter dat deze verschijning ook in de andere evangeliën wordt beschreven. Deze stukken kennen we allemaal, het zijn de stukken waarin Jezus de discipelen uitzend. In deze stukken zien we dat Jezus zegt dat de discipelen naar de volkeren moeten uitgaan om over Jezus te getuigen tot vergeving van zonden. Misschien moeten we deze tekst ook zo zien. ‘Wie jullie vertellen over mij kunnen worden vergeven, maar als jullie dit niet doen zullen ze niet vergeven worden.’ In dat geval is het dus meer iets passiefs dan iets actiefs.

Dit zou overigens goed verklaren wat er daarvoor staat: ‘ik zend jullie uit zoals de Vader mij uitzond’, om over de waarheid te getuigen dus (zie Johannes 18:33-38). En het geven van de Heilige Geest. Wist je dat de komst van de Heilige Geest vaker gekoppeld is aan het verkondigen van het goede nieuws? Lees bijvoorbeeld eens Handelingen 1.

 Jezus blies de Heilige Geest over hen heen, dit klinkt wel een beetje erg mystiek. Maar er zit iets bijzonders aan dat blazen. Het woord dat Johannes hier gebruikt is het zelfde woord als die in de Griekse vertaling van het Oude Testament uit die tijd gebruikt wordt in Genesis 2, waar God de mens, het bijelkaar geraapte stof, leven in blaast. Dit woord komt verder in de Bijbel nergens voor. Trek je conclusies!

Om over na te denken:

Vers 23 is een lastig vers, voor meerdere uitleggen vatbaar, maar duidelijk is wel dat het uitzenden dat Jezus hier doet zeer belangrijk is. Het gaat om vergeven worden of niet vergeven worden, wat je bijna zou kunnen lezen als, leven of dood. Welke rol heeft het getuigen van de waarheid in jou leven? Is het een kwestie van leven of dood?

Gebedspunten:

  • Bid om de Heilige Geest, die je nodig hebt om te kunnen getuigen.
  • Vertel tegen God wat er in je omgaat als je dit allemaal leest.

Lied:

Vrede zij u, vrede zij u, )
gelijk Mij de Vader zond, )2x
zend Ik ook u. )

Blijft in mijn vrede, blijft in Mij. )
Mijn woord moet in u zijn, )2x
dat maakt u vrij. )

Ontvangt mijn Geest, )
heilige Geest. )2x
Hij zal u leiden, )
weest niet bevreesd. )

Vrede zij u, vrede zij u, )
gelijk Mij de Vader zond, )2x
zend Ik ook u. )

(Opwekking 58)
(c) Continental Sound
Tekst & muziek: Johan Hendricks

 (JP)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s