Dag 21 – Dorst naar levend water?!

Lezen Johannes 7:33-44

Heeft u wel eens echt dorst gehad? En met echt dorst bedoel ik dan, dat u niet even naar de kraan of koelkast kunt lopen om uw dorst te lessen. De meeste van ons zullen dan, gelukkig, deze vragen met nee kunnen beantwoorden. Het enige wat ik ken is een gebrek aan water;  tijdens mijn studie heb ik 4 maanden in het buitenland gewoond en helaas was er op dat moment, door langdurig uitblijven van regen, gebrek aan water. Wat betekende dat we één keer in paar dagen een kort moment hadden waarop er water was. Wanneer dat moment kwam was altijd een grote verrassing. Als we het geluk hadden dat we op tijd ontdekte dat er water was werden alle potten, pannen en lege flessen verzameld en met groot geduld, onder een druppende kraan, tot de rand toe gevuld. Dit zodat we vervolgens weer konden wassen, de vaat konden doen en niet onbelangrijk konden koken.

Mijn ervaring met gebrek aan water staat natuurlijk totaal niet in verhouding tot de dorst die de Israëlieten in de woestijn gekend hebben, maar zette mij wel aan het denken. Op het moment dat Jezus de bekende woorden van vers 38 uitspreekt ( tijdens de laatste dag van het Loofhuttenfeest) wordt op deze gebeurtenis in de woestijn teruggekeken. Tijdens het Loofhuttenfeest wordt gedankt voor het ontvangen van water en gebeden voor het ontvangen van regen voor het nieuwe jaar. Juist dit moment kiest Jezus uit om te zeggen dat het levende water bij hem te krijgen is. Wat Jezus hier zegt in vers 38 is een belofte, een profetie voor Pinksteren. Dan zullen degene die in Hem geloven de Heilige Geest ontvangen en zullen er stromen van water uit het binnenste voortvloeien. Het gaat hier dus niet zozeer om letterlijke droogte, maar meer om droogte in het geestelijke leven. In de tijd dat Jezus op aarde leefde was er sprake van grote geestelijke droogte, het verbond en de relatie met de Vader hadden plaatsgemaakt voor het naleven van wetten en regeltjes. Vernieuwing door de Heilige Geest was dus nodig om de droogte van de wetten en regels te veranderen in een levend en getuigend geloof. Wij leven in de tijd dat de Heilige Geest al gegeven is en er zou dus sprake zijn van een stromende rivier uit het binnenste van iedereen die in Jezus gelooft. Een stroom die zo groot is dat het ook overvloeit naar anderen. Is dat bij u het geval? Als ik naar mezelf en mensen om me heen kijk heb ik soms het gevoel dat we op gezette momenten lang zit te wachten bij een druppelende kraan totdat onze fles volledig gevuld is met water, omdat dit zo lang duurt is er van uitdelen al bijna geen sprake meer. Door allerlei zelfgemaakte wetten en regeltjes hopen wij het levende water te krijgen. Wat we dan vergeten zijn is dat het levende water niet ontstaat door wat wij doe, maar vanuit de belofte van Christus. Het enige wat wij hoeven te doen is er om bidden en het van Christus te verwachten. We hoeven niet te wachten op het moment dat de kraan begint met druppelen, de stroom is er altijd. Dan zullen we niet druppelend vervuld worden, maar direct vol zijn van de Heilige Geest. Zo vol dat er stromen uit ons binnenste door zullen vloeien naar anderen. Opnieuw stel ik de vraag: Hebben wij wel eens echt dorst gehad?

 Om over na te denken:

  • Heeft u wel eens echte geestelijke dorst gekend? Wanneer? Is die dorst er nog steeds? Of heeft u deze dorst kunnen lessen?
  • Wat merken de mensen om u heen van stromen van levend water uit uw binnenste?

 Gebedspunten:

  • Danken dat we met pinksteren de Heilige Geest hebben mogen ontvangen
  • Bidden of God ons opnieuw met de Heilige Geest wil vervullen zodat er stromen van leven water uit ons binnenste mogen stromen.

 Lied (eventueel verder lezen):

U kunt hierbij het lied: Bron van levend water zingen, opwekking 445

Lees de extra informatie over het Loofhuttenfeest.

 PL

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s