Dag 46 – Het verhoor.

Lezen: Johannes 18:12-27 (Jezus voor Annas)

Meestal besteden we bij het bestuderen van dit tekstgedeelte aandacht aan de rol van Petrus en Zijn verraad van Jezus. Johannes laat ons echter zien dat dat maar een van de vele dingen was die gebeurden in de nacht dat Jezus gevangen werd genomen. Petrus is niet degene die in dit stukje centraal staat; zoals Johannes in zijn hele evangelie al duidelijk maakt, draait het om Jezus, ook in dit gedeelte. Hij staat centraal.

Na zijn gevangenneming zou Jezus voor Kajafas de hogepriester worden geleid, waar Hij officieel verhoord en ook beschuldigd zou worden. Maar voor het zover was, gebeurde er iets anders. Kajafas’ schoonvader was Annas, die ook hogepriester was geweest. Hoewel Annas door de Romeinen was afgezet als hogepriester, hield hij voor de Joden wel die status. Hogepriester was een titel die je voor het leven kreeg.  Diep in de nacht, voor Jezus bij Kajafas komt, wil Annas hem eerst spreken. Hij probeert te achterhalen wat Jezus precies leerde, en wie Zijn leerlingen waren. Maar Jezus kent Annas en heeft hem door. ‘Ik heb in het openbaar gesproken … nooit heb ik iets in het geheim gezegd’. Jezus houdt Annas hier een spiegel voor. In tegenstelling tot Annas, die Jezus wel in het geheim verhoord en niet in het openbaar zoals het hoort, heeft Jezus dat nooit gedaan. Misschien was dit verhoor voorgekookt en een voorbereiding voor wat nog zou komen, maar een ding is duidelijk; de reactie van Jezus verrast Annas en zijn mannen. De reactie die volgt is een klap in het gezicht van Jezus, omdat Hij respectloos zou zijn tegenover Annas. Jezus reageert daarop. Annas, Kajafas en hun mensen denken Jezus in hun macht te hebben en Hem in het nauw te hebben gedreven. Ik weet niet wat ze voor reactie verwacht hadden, maar duidelijk niet de spiegel die Jezus hen voorhield. Jezus confronteert ze met hun gedrag. Midden in deze nacht, vlak voor alle verschrikkingen die Hem nog te wachten staan, blijft Jezus wie Hij is: de Waarheid. Ontmoetingen met Hem kunnen je niet onberoerd laten. Ze weerspiegelen je diepste motieven en laten je zien wie je bent. Petrus besefte het toen de haan kraaide, Annas’ mannen reageerden in een reflex toen ze beseften wat Jezus’ woorden zeiden over henzelf. Hoe zou jij reageren als je in Jezus’ ogen je eigen gedrag weerspiegeld zou zien? Je kunt je voor Hem niet verstoppen. Alles wordt zichtbaar in Zijn aanwezigheid. Voor al jouw donkere plekken, voor alles wat jij zou willen verstoppen, kwam Jezus. Als je in Zijn ogen kijkt en naar Zijn stem luistert, besef je dan waarom Hij kwam? Voor Annas, voor Petrus, maar ook voor jou en voor mij?

Punten om over na te denken

  • Wat zijn de donkere plekken in jouw leven? Heb je ze al in het licht gebracht? Wat zijn de dingen waar jij je nog voor schaamt? Besef je dat Jezus het al lang weet, dat je voor Hem niks verborgen kunt houden, maar dat dat ook niet hoeft?
  • Als je verder kijkt, besef dan ook dat Jezus jou niet aankijkt om je te veroordelen, dat Zijn ogen geen kou uitstralen, maar iets heel anders. Lees verder in Johannes en ontdek wat er aan het kruis gebeurde en wat dat betekent voor de manier waarop Jezus naar jou kijkt als je voor Hem staat
  • (Lees ook Kolossenzen 1:13, 14 en 2:13,14)
  • In Johannes 21:15-19 zie je wat er gebeurde bij een nieuwe ontmoeting tussen Petrus en Jezus. Jezus’ offer maakte alle verschil van de wereld.
  • Hoe denk je dat Jezus naar jou kijkt?

Gebeds- en dankpunten

  • Onderzoek jezelf of je een mens zonder geheimen bent voor God
  • Dank God dat je door de Here Jezus vrij bent om in Zijn spiegel te kijken zonder schaamte
  • Vraag God of Hij je wil laten zien hoe Hij nu naar je kijkt

Lied:

Maak mij rein voor U,

Als gelouterd goud en zuiver zilver

Laat mij zijn voor U,

Als gelouterd goud, puur goud

Dwars door het vuur,

Maakt U mij rein en puur

Ik strek mij uit, Jezus,

Naar meer van Uw Geest en uw heiligheid

Ja ik besluit, Jezus,

Een dienstknecht te zijn van U mijn meester

Steeds tot Uw wil bereid

Maak mij rein voor U,

Was mijn leven schoon, vergeef mijn zonden

Laat mij zijn voor U,

Zuiver als Uw Zoon, heilig mij

 (Opw. Liederen 427)

(AG)

Advertenties

Een Reactie op “Dag 46 – Het verhoor.

  1. Mooi stuk, verdiepend en behulpzaam!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s