Dag 23 – Een valstrik voor Jezus.

Lezen Johannes 8:1-11

Bovenstaand Bijbelgedeelte gaat over de overspelige vrouw. Dit is een redelijk bekend gedeelte uit de Bijbel. Het is nogal bijzonder wat er gebeurd. Een vrouw is betrapt op overspel. De Bijbel vermeldt niet waar de man is, waar zij overspel mee gepleegd heeft. Het kan zijn dat hij heeft weten te ontsnappen of mogelijk vonden de schriftgeleerden en de farizeeën het niet interessant om hem mee te nemen.

De situatie die er is, is nogal pijnlijk. Betrapt worden op overspel is pijnlijk en dan tentoongesteld worden in de tempel, maakt het er niet makkelijker op. Vele mensen kijken mee…

Zo op het eerste gezicht lijkt de actie van de schriftgeleerden en de farizeeën logisch. Het is tegen de wet van God om overspel te plegen. Echter de vraag is of hun actie wel zo legitiem is.

Johannes schrijft hier ook over. Hij schrijft: ‘zij vroegen Hem dit om Hem op de proef te stellen, om te zien of ze Hem konden aanklagen’. Die zij zijn de schriftgeleerden en de farizeeën. Kort gezegd zijn dit de aanklagers. Deze aanklagers hebben een valstrik voor Jezus gemaakt. Jezus kon eigenlijk geen goed  antwoord geven. Als hij zegt, conform de wet, stenig haar. Dan heeft Hij een probleem met de Romeinen, want de Joden mochten in de tijd van de Romeinse overheersing geen stenigingen uitvoeren. Als hij zegt: doe maar niks. Dan zondigt Hij tegen de wet. Jezus staat dus klem, de valstrik lijkt te werken.

 Jezus heeft een oplossing. Hij vraagt hen: ‘wie is er zonder zonde?’. De mensen overdenken dat en komen tot de conclusie dat ze niet zonder zonde zijn. Ze druipen af. Jezus geeft de vrouw als boodschap mee: ‘ik veroordeel u niet en zondig niet meer’.

Voor tegenwoordig zou dit ook kunnen gelden. Hoe snel staan wij niet klaar met een oordeel? Maar laten we ook eens naar ons zelf kijken? Jezus keurt het overspel niet goed. Daar is Jezus helder in. De boodschap richting de vrouw is: zondig niet meer.

Om over na te denken:

  • Hoe is het met ons oordeel over anderen?
  • Denken wij wel eens na over de zonde?
  • Wat doen wij met de boodschap: zondig niet meer?

Gebedspunten:

  • Bid voor je eigen zonde.
  • Bid voor de zonde van anderen.
  • Bid om betrokkenheid bij anderen, om hen te verder te kunnen helpen in het geloof.

 JB

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s