Dag 5 – Grote schoonmaak

Lezen Johannes 2 vers 13 – 22

 

13 Kort voor Pesach, het Joodse paasfeest, reisde Jezus naar Jeruzalem. 14 Daar trof hij op het tempelplein de handelaars in runderen, schapen en duiven aan, en de geldwisselaars die daar altijd zaten. 15 Hij maakte een zweep van touw en joeg ze allemaal de tempel uit, met hun schapen en runderen. Hij smeet het geld van de wisselaars op de grond, gooide hun tafels omver 16 en riep tegen de duivenverkopers: ‘Weg ermee! Jullie maken een markt van het huis van mijn Vader!’ 17 Zijn leerlingen dachten aan wat er geschreven staat: ‘De hartstocht voor uw huis zal mij verteren.’ 18 Maar de Joden vroegen: ‘Met welk teken kunt u bewijzen dat u dit mag doen?’ 19 Jezus antwoordde hun: ‘Breek deze tempel maar af, en ik zal hem in drie dagen weer opbouwen.’ 20 ‘Zesenveertig jaar heeft de bouw van deze tempel geduurd,’ zeiden de Joden, ‘en u wilt hem in drie dagen weer opbouwen?’ 21 Maar hij sprak over de tempel van zijn lichaam. 22 Na zijn opstanding uit de dood herinnerden zijn leerlingen zich dat hij dit gezegd had, en zij geloofden de Schrift en alles wat Jezus gezegd had.

23 Toen Jezus op Pesach in Jeruzalem was, kwamen veel mensen tot geloof in zijn naam, omdat ze de wondertekenen zagen die hij deed. 24 Maar Jezus had geen vertrouwen in hen, omdat hij hen allemaal kende, 25 en niemand hoefde hem iets over de mens te vertellen, want hij wist zelf wat er in een mens omgaat.

 

Hij smeet het geld van de wisselaars op de grond, gooide hun tafels omver en riep tegen de duivenverkopers: “Weg ermee! Jullie maken een markt van het huis van mijn Vader”.

 

Elke Israëliet die maar even kan, gaat op Pesach naar Jeruzalem. Zo had God hen dat opgedragen. Tijdens het  feest lijkt de stad  wel een bijenkorf, overal gonst het van bedrijvigheid. Zo ook op het plein bij de tempel. Hier worden offerdieren te kust en te keur aangeboden. Volgens de wet moet voor Pascha ook de belasting voor de tempel betaald worden. De gangbare munt, met de afbeelding van de keizer, is in de tempel taboe. Alleen ‘heilige’ zilveren munten waren toegestaan. Er moet dus gewisseld worden. Slimme kooplui doen hier goede zaken!

 

Ook Jezus is met zijn leerlingen naar Jeruzalem gekomen om het Pascha vieren. Hij is in de tempel, waar het hart van het Jodendom klopt. Op het tempelpleinis het een oorverdovend lawaai. Dieren loeien, blaten en koeren. Munten rinkelen en de stemmen van kopers en verkopers klinken tegen elkaar op. Onrust en lawaai in plaats van rust en stilte. Wie gekomen is om te aanbidden, zijn hart op God te richten, is hier op de verkeerde plaats. Hier gaat het om de winst. Zakelijke belangen maken het onmogelijk de Heilige van Israël te ontmoeten.

 

Jezus kan het niet langer verdragen. Laaiend van woede jaagt Hij de kooplui met  hun handel de tempel uit. Weg ermee! Ga maar naar de markt met je handel. Dit is de tempel en hier gaat het om God, de Eeuwige. Dit is het Huis van mijn Vader! Dit is de plaats waar gebeden opstijgen als de rook van de offers. Hier moet de lofzang gehoord worden en wordt verzoening gedaan over de zonden. Heilige woede zien we hier bij de Here Jezus. Geen boosheid om iets wat Hemzelf betreft, maar hier is de eer van zijn Vader in het geding.

 

Heilige verontwaardiging voor de dienst van God. Je zou ook kunnen zeggen: door het vuur gaan voor Gods zaak. Johannes haalt hier psalm 69: 10 aan. De hartstocht voor uw huis heeft mij verteerd. In vuur en vlam staan als God oneer wordt aangedaan; kennen we die emotie of vinden we het allemaal wel best? Kritisch kijken en luisteren naar hoe het toegaat in onze kerkdiensten en samenkomsten. Om wie gaat het? Gaat het primair om de eer van God, is er eerbied voor Jezus Christus, hoe zit het met de stilte waarin we de zachte stem van de Geest leren verstaan?

Dan kan het gebeuren dat we onszelf niet populair maken bij de mensen, maar dan is er vreugde in de hemel.

 

Om te zingen: psalm 84 vers 1

Hoe lieflijk, hoe goed is mij Heer,

het huis waar Gij u naam en eer

hebt laten wonen bij de mensen.

Hoe brand ik van verlangen om,

te komen in uw heiligdom.

Wat zou mijn hart nog liever wensen,

dan dat het juichend U ontmoet,

die leven zijt en leven doet.

 

Gebedspunten

  • Dank God voor de rustdag. De dag waarop we mogen ontsnappen aan de hectiek van het leven van alle dag. Opademen daar waar we als gemeente van Jezus Christus mogen samenkomen om te aanbidden, te luisteren naar de woorden van God, te rusten bij Hem.
  • Bid om het licht van de Heilige Geest. Om moed en wijsheid om te onderscheiden of het in het  leven van de gemeente gaat om God. Krijgt Hij alle eer die Hem toekomt?

 

 

ML

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s