Dag 10 – Wilt u gezond worden?

Lezen Johannes 5 vers 1-9

Daarna was er een Joods feest, en Jezus ging naar Jeruzalem. 2 In Jeruzalem is bij de Schaapspoort een bad met vijf zuilengangen dat in het Hebreeuws Betzata heet. 3 Daar lag een groot aantal zieken, blinden, kreupelen en misvormden. [die wachtten op de beweging van het water. 4 Want van tijd tot tijd daalde een engel des Heren neder in het bad; dan bewoog het water; wie er dan het eerst in kwam na de beweging van het water, werd gezond, wat voor ziekte hij ook had.] 5 Er was ook iemand bij die al achtendertig jaar ziek was. 6 Jezus zag hem liggen; hij wist hoe lang hij al ziek was en zei tegen hem: ‘Wilt u gezond worden?’ 7 De zieke antwoordde: ‘Heer, als het water gaat bewegen is er niemand om mij erin te helpen; ik probeer het wel, maar altijd is een ander al vóór mij in het water.’ 8 Jezus zei: ‘Sta op, pak uw mat op en loop.’ 9 En meteen werd de man gezond: hij pakte zijn slaapmat op en liep. Nu was het die dag sabbat. 10 De Joden zeiden dan ook tegen de man die genezen was: ‘Het is sabbat, het is niet toegestaan een slaapmat te dragen!’ 11 Maar hij zei tegen hen: ‘Degene die mij genezen heeft, zei tegen mij: “Pak uw mat op en loop.”’ 12 ‘Wie zei dat tegen u?’ vroegen ze. 13 Maar de man die genezen was kon niet zeggen wie het was, want Jezus was al verdwenen omdat daar zo veel mensen waren.

 Jezus zag hem liggen; hij wist hoe lang hij al ziek was en zei tegen hem: ‘Wilt u gezond worden?’

Je zal maar 38 jaar ziek zijn, al die tijd hopen op genezing en dan ineens… komt Jezus langs! Deze man ligt al jaren bij de vijver Bethesda (huis van barmhartigheid), samen met vele andere zieken, in de hoop dat hij op een dag zou profiteren van ‘het wonder van Bethesda’. Van tijd tot tijd kwam het water in beweging en wie dan het eerst kwam, werd genezen. In de NBV is vers 4 weggelaten; waarschijnlijk is het een latere toevoeging. Of er nu echt een engel kwam om het water aan te raken of dat het een voorstelling was die men had bij een natuurlijk verschijnsel, in ieder geval vonden er genezingen plaats.

Nu is daar dan ineens Jezus en Hij vraagt: ‘Wilt u gezond worden?’ De vraag lijkt wel een erg open deur, maar uit het vervolg blijkt welk doel Jezus ermee heeft. De verlamde antwoordt dat hij niemand heeft om hem in het water te helpen. Letterlijk staat er: ‘Ik heb geen mens’. Wat een triest getuigenis; je zal maar 38 jaar ziek zijn en niemand hebben die naar je omziet. Uit de vele zieken die er in deze vijf zuilengangen liggen, spreekt Jezus juist deze man doelbewust aan (zie vers 6). Hij kent zijn situatie, zoals Hij ook die van ons kent.

‘Er is niemand om me in het water te helpen.’ Alle hoop van de zieken is gericht op het geneeskrachtige water. Onze omstandigheden, een ziekte of welke situatie dan ook, kunnen ons hele leven zo beheersen, dat we gefocust raken op die ene oplossing. Andere mogelijkheden lijken er helemaal niet meer te zijn. En dan is daar Jezus en Hij vraagt: ‘Wil je een oplossing uit je probleem?’ Het is er Jezus niet om te doen een open deur in te trappen. De zieke man moet leren dat er een andere oplossing is voor zijn probleem dan waar hij op gefocust is. In dit geval moet hij leren te vertrouwen op Jezus en op een direct ingrijpen van Hem.

Heerlijk als zich in een uitzichtloze situatie ineens een ander perspectief voordoet. Een perspectief van hoop! Hoe ingesloten je je ook voelt door wat voor omstandigheden dan ook: God kan in alles voor je zorgen. Misschien verandert Hij je omstandigheden, misschien verandert Hij jou. Niets is tevergeefs; er kan zomaar een keer komen in onze hopeloze toestand. Bij Jezus zijn immers alle dingen mogelijk?!

Om over na te denken:

  • Waarvoor kun jij je verwachtingspatroon meer afstemmen op Jezus?
  • ‘Ik heb geen mens.’ Ken jij iemand die ook (bijna) geen mens heeft die naar hem of haar omziet? Die kan vandaag wel wat aandacht gebruiken!
  • ‘Sta op, pak uw mat op en loop.’ In Jezus’ Naam moet deze verlamde tot actie overgaan. Moet jij vandaag hetzelfde doen? Waarschijnlijk niet zo dramatisch als bij deze wonderlijke genezing. Maar misschien moet jij op een ander punt actie ondernemen, iets waar je al lang tegen aan hikt. Sta op en ga!

Gebedspunten:

  • Bid God of Hij je wil helpen om in tijden van jouw onmogelijkheden altijd rekening te houden met Zijn mogelijkheden.
  • Dank Hem voor het perspectief van hoop dat Hij biedt; hoop voor het leven van alledag, maar ook hoop voor een eeuwige toekomst!
  • Doe voorbede voor een bekende die lange tijd ziek is of met andere langdurige moeilijkheden zit.

LH

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s