Dag 49 – Hij is Koning!

Johannes 19: 16b – 27 (Jezus gekruisigd en begraven)

Zie je het voor je?! Dit is één scene, één moment uit Jezus lijdensverhaal waarin drie dingen gebeuren. Probeer je het maar eens voor te stellen; de hogepriester en Pilatus, de soldaten die precies vervullen wat de Schrift voorzegd heeft en Jezus met zijn geliefde omstanders.

Je ziet in dit stukje dat er een discussie ontstaat tussen de hogepriester en Pilatus. De hogepriester zou graag de inscriptie boven Jezus hoofd op het kruis veranderen van een feit in een bewering (vs. 21), Pilatus weigert dit. Waarom gebeurt dit zo?

De inscriptie wordt in drie talen neergeschreven, zodat álle mensen het zouden kunnen lezen. Laten we iets meer inzoomen op Pilatus. Deze machtige man is, zoals wij mensen ernaar kijken, in staat om Jezus vrij te laten, maar God heeft een ander plan. Pilatus zegt vier maal in het proces dat hij niet gelooft in Jezus schuld. Hij probeert hem vrij te krijgen, maar is bang voor de Joden en hun ernst om Jezus aan het kruis te krijgen en uiteindelijk levert Pilatus Jezus uit aan de Joden. Wat je dan ziet is dat het net lijkt of Pilatus zijn handen van de zaak aftrekt door te zeggen ‘Hier is hij, uw koning.’

En dan komt de hogepriester ook nog eens met de vraag of de inscriptie anders gedaan kan worden en Pilatus zegt: ‘Nee’. Wil hij hiermee iets duidelijk maken? Dat weten we niet, wat we wel weten is dat hij de Joden hierin niet tegemoet wil komen en hij laat als een feit staan ‘Jezus, koning van de Joden’. Daar is de hogepriester niet blij mee. Iedereen kan het lezen, Jezus is Koning en zo kun je zien dat Pilatus dat nieuws een beetje heeft doen helpen verspreiden. Na de opstanding van Jezus is dit toch een ontzettend krachtige boodschap! Op dat moment misschien niet, maar het feit dat toen al op de inscriptie aangegeven stond en wat iedereen kon lezen en belachelijk maken heeft zich bewezen met Jezus opstanding! 

Als Johannes hier vertelt over Jezus’ lijden wil hij bovenal laten zien dat Jezus Koning is! Het is een feit en er is niets of niemand die daar iets aan kan veranderen, zelfs de machtige Pilatus die niet gelooft in de schuld van Jezus durft hem niet vrij te laten. God had een ander plan, dat laat Johannes ook zien wanneer hij schrijft ‘Zo ging in vervulling wat de Schrift zegt’ (het staat al geschreven in Psalm 22:17-19), Gods plan kan niemand in de weg staan, dat zegt Jezus ook aan Pilatus in het stukje van de dag hiervoor: Jezus antwoordde: ‘De enige macht die u over mij hebt, is u van boven gegeven’.

Om over na te denken:

  • Als jij dat voor je ziet, de situatie zoals Johannes hem hierboven in de tekst schetst. Hoe zie jij Jezus dan? (heb je medelijden, heb je ontzag, als koning?)
  • Pilatus heeft, misschien onbedoeld, meegewerkt aan het evangelie, namelijk Jezus is de koning van de Joden, en van iedereen. Zie jij Jezus als Koning? Hoe komt dat?
  • De positie van Pilatus was om recht te spreken, maar hij wilde Jezus helemaal niet veroordelen en toch ging hij uit angst toch mee met het oordeel van de Joden. Zou jij tegen het merendeel (ongelovigen of anders gelovigen) in durven gaan om te verklaren dat Jezus Heer is, dat Hij alle schuld van de mensen op zich nam en voor iedereen gestorven is?
  • Gods plan zal altijd winnen. God kan niet overwonnen worden. Sta daar eens even bij stil, wat betekent dat voor jou?

Gebed –en dankpunten:

  • Dank God dat Hij de regie heeft over alles en iedereen en dat Zijn plan doorgaat.
  • Vraag God om je te laten zien wat het betekent om Jezus als Koning te zien in je leven.
  • Dank God dat wij het goede nieuws kunnen vertellen dat God en Jezus heersen en Koning zijn in hemel en op aarde. Wij zijn hun dienaars en mogen zeker zijn dat Hij ons beschermt.

Lied:

Het is een kinderlied. In het lied wordt precies beschreven wat het kan betekenen om Jezus als Koning te hebben in je leven.

HIJ IS KONING

‘k Heb een beurs die niet oud wordt
‘k Heb een schat die nooit opraakt
‘k Heb een schat in de hemel
En ‘k heb Jezus in mijn hart
Hij is Koning, Hij is Koning
Hij is het die ons bevrijdt
Hij is Koning, Hij is Koning
Koning in eeuwigheid

Jezus is Heer van hemel en aarde
Toch werd hij net zo’n mens als wij
Om ons te leiden naar Zijn Vader
Ik ben de weg, zegt Hij
Zoek niet naar schatten op aarde
Daar gaat hun waarde voorbij
‘k Geef je een schat in het Koninkrijk
Volg je Mij dan word je de koning te rijk

‘k Heb een beurs, die niet oud wordt
‘k Heb een schat die nooit opraakt
‘k Heb een schat in de hemel
En ‘k heb Jezus in mijn hart
Hij is Koning, Hij is Koning … (enz.)

Jezus zegt jou: Ik ken al je zorgen
Want Ik werd net zo’n mens als jij
Kom dus bij Mij, wacht niet tot morgen
Kom want Ik maak je vrij
Ik ben het licht van de wereld
‘k Schijn in de donkerste nacht
Dit is de dag dat je leven begint
Volg je Mij dan word je zo blij als een kind

‘k Heb een lamp die niet uitgaat
‘k Heb een weg die omhoog leidt
‘k Heb een huis in de hemel
En ‘k heb Jezus in mijn hart
Hij is Koning, Hij is Koning… (enz.)

Tekst & Muziek: Elly & Rikkert Zuiderveld
CD: Vertel het aan de mensen, Een boom vol liedjes (deel 2)

 CvdW

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s